Servicii

Explicație

Gastroenterologia este specialitatea medicală care se ocupă cu prevenirea, depistarea, diagnosticarea și tratarea bolilor tubului digestiv și ale organelor anexe (esofagului, stomacului, duodenului, intestinului subțire, colonului, ficatului, vezicii biliare, pancreasului). Termenul de gastroenterologie cuprinde și hepatologie, pancreatologie, endoscopie digestivă.

Explicație

Medicina internă este specialitatea care se ocupă cu diagnosticul, tratamentul și prevenirea bolilor care afectează unul sau mai multe organe interne. Medicina internă este specialitatea medicală care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratamentul bolilor adultului. Medicii specializati in medicina interna sunt numiti interniști sau medici (fara modificatori) în națiunile Commonwealth-ului. Interniștii sunt calificați în gestionarea pacienților care au procese de boală nediferențiate sau multi-sistem. Interniștii care sunt prezenti în spitale și ambulatorii și pot juca un rol major în predare și cercetare.

Explicație

Ecografia (ultrasonografia) este o investigație care nu are nici un fel de contraindicatii. Face parte din clasa examinărilor imagistice, alături de computertomografie, rezonanță magnetică nucleară și scintigrafie. Metoda foloseste ultrasunete care sunt complet inofensive și total lipsite de pericol pentru sanatatea pacientilor. Este o procedură de diagnostic foarte performantă și exactă daca indicatia de efectuare este corecta si daca este efectuata de catre un medic cu experienta.

Ecografia este nedureroasa si se poate efectua ori de cate ori evolutia afectiunii o cere. Examinarea se poate folosi la pacienti indiferent de varsta, inclusiv la femeile insarcinate și la copii, inclusiv cei nou-nascuti.

Ecografia (ultrasonografia) permite identificarea cu precizie a multor afecțiuni, precizarea gravitatii acestora si identificarea celor mai bune solutii de tratament. Este foarte utila pentru evaluarea starii de sanatate a organismului si pentru depistarea unor boli care inca nu au simptome.

 Aplicatiile in care ecografia ofera rezultate de mare exactitate sunt: o explorarea abdomenului; o examinarea pelvisului si perineului (prostata, testicule, uter, ovare); o explorarea sânului si axilei (ex. pentru cancerul mamar); o investigarea tiroidei (ex. pentru evaluarea nodulilor tiroidieni) si regiunii cervicale (ganglioni, tumori, tulburari circulatorii); o studiul venelor (de ex. in boala varicoasa); o studiul arterelor (de ex. in boala aterosclerotica); o evaluarea musculo-scheletala (de ex. in displazia congenitala de sold sau rupturile musculare posttraumatice); o explorarea cordului, examinarea sistemului nervos central (doar la nou nascuti si sugari); o examinarea structurilor moi superficiale (tegument, tesut celular subcutanat).

Explicație

Elastografia este o procedură ecografică foarte performantă care permite medicului să aprecieze elasticitatea respectiv rigiditatea țesuturilor de o manieră cuantificabilă și reproductibilă. Este considerată a fi cel mai important pas in evolutia ecografiei, de la implementarea tehnicii Doppler. Elastografia se efectuează concomitent cu ecografia convențională (în “scară gri”) iar informația se obține instantaneu (“în timp real”

Aparatele foarte performante sunt dotate cu acest tip de investigație. In general elastografia prezintă informația la nivelul ecranului ecografului sub forma color. In funcție de modul în care este reglat echipamentul, se vor obține culori și nuanțe intermediare care definesc o anumită rigiditate tisulară. Această informație este foarte importantă pentru a discrimina țesuturile între ele și pentru a putea stabili cu precizie granița dintre țesutul normal și cel patologic.

Adaugarea acestui nou mod de evaluare a leziunilor de la nivelul diverselor organe are in primul rand aplicabilitate in diferentierea dintre tumorile benigne si cele maligne, dar si in aprecierea extinderii unei leziuni. Elastografia in timp real se poate aplica pentru leziuni situate la nivelul sanului, tiroidei, ficatului, prostatei. Astfel diagnosticul devine mai precis, se pot evita manevre ulterioare inutile, riscante, costisitoare (punctii biopsii, CT, RMN).

Echipamentul nostru de ultima generatie,  prin noul soft implementat creeaza o harta a elasticitatii tesuturilor dintr-o zona selectata, aceasta putand fi comparata in timp real sau retrospectiv cu imaginile clasice ecografice in mod B (2D) prin suprapunerea unor repere (marcaje, masuratori) efectuate de examinator la nivelul celor doua imagini. Leziunile maligne sunt de obicei mai dure, iar extinderea lor in tesuturile inconjuratoare este mai mare decat se apreciaza curent prin ecografia convențională.

Care sunt indicațiile elastografiei? Metoda foarte avansată de diagnostic existentă pe echipamentul nostru permite discriminarea tisulară, completarea informațiilor în sensul precizării naturii tumorale a unuei formațiuni, aprecierea gradului de fibroză (inclusiv hepatică pentru diagnosticul cirozei).

Diagnosticul foarte rapid,precis si nedureros al cirozei hepatice  se face, in prezent prin aceasta metoda – elastografie

Explicație

Steatoza hepatica – ficatul gras – este definita ca acumularea de grasime in exces la nivelul tesutului hepatic. Atunci cand acest proces este insotit de inflamatie, boala poarta numele de steatohepatita.

Echipamentul nostru permite masurarea si urmarirea incarcaturii grase a ficatului,cu exactitate

Explicație

Ecografia Doppler este o tehnica de diagnosticare neinvaziva, care foloseste undele sonore pentru a vizualiza si masura fluxul sangelui in artere si vene.

Exista mai multe tipuri de ecografii Doppler, cum ar fi:

-Doppler-ul color: este utilizat pentru a vizualiza si a identifica directia fluxului sanguin;

-Doppler-ul spectral: este utilizat pentru a masura viteza fluxului sanguin in artere si vene;

-Doppler-ul de putere: este folosit pentru a evalua fluxul sanguin in vasele mici sau in cazurile in care viteza fluxului este foarte mica.

Ecografia Doppler este folosita in special pentru:

-evaluarea circulatiei sanguine in diferite parti ale corpului;

-identificarea cheagurilor de sange;

-determinarea vitezei si directiei fluxului sanguin;

-evaluarea severitatii bolilor vasculare: de exemplu, poate fi utilizata pentru a evalua fluxul sanguin in arterele carotide pentru depistarea stenozei carotidei, in arterele membrelor inferioare pentru diagnosticarea arteriopatiei obliterante, sau in venele membrelor inferioare pentru depistarea trombozei venoase profunde

Explicație

Este o procedură ecografică foarte modernă, evoluată, adresată cazurilor în care trebuiesc obținute informații foarte exacte asupra circulației din anumite organe sau regiuni patologice. CEUS (Contrast Enhanced Ultrasound) oferavizualizare mai buna a structurilor anatomice comparativ cu imaginea ecografica clasica. Constă din injectarea unei cantități foarte mici de substanță de contrast într – o venă periferică, de regulă vena cubitală.

Explorarea CEUS este indicată în primul rând în detectarea tumorilor și în caracterizarea acestora. Permite discriminarea tumorilor hepatice benigne și maligne. Ușurează diagnosticul de abces hepatic (de ex. la pacienți cu stări septice). Ajută ca caracterizarea naturii diferitelor tumori și blocuri limfoganglionare. Este utilă pentru aprecierea eficienței tratamentului. Are valoare mare în detectarea rupturilor posttraumatice ale organelor (splina, ficat, rinichi etc.). Este utilă în evaluarea neoplaziile ovariene și uterine. Este foarte precisă în aprecierea eficienței terapiei emboligene (de ex. La ficat pentru tumori; la uter pentru fibroame).

Explicație

Elecrocardiograma sau EKG-ul este un test simplu care masoara activitatea electrica a inimii. Fiecare contractie a miocardului (muschiul cardiac) este declansata de un semnal electric care provine de la nodul sinusal (stimulatorul fiziologic al inimii) si este transmis musculaturii inimii. Problemele cardiovasculare modifica aproape intotdeauna activitatea electrica a inimii. De aceea, electrocardiograma este unul dintre primele teste recomandate in evaluarea aparatului cardiovascular.

Explicație

Indicele gleznă braț, prescurtat IGB sau ABI, reprezintă o măsurătoare care ajuta la evaluarea circulației de la picioare sau la urmărirea, în timp, a îmbunătățirii sau agravării acesteia.

Măsurarea de indice gleznă braț este un mod rapid, neinvaziv pentru a verifica riscul de a dezvolta boala arterelor periferice (BAP). Boala arterelor periferice este o afecțiune în care arterele la nivelul picioarelor sau brațelor sunt îngustate sau blocate. Persoanele diagnosticate cu boala arterelor periferice sunt predispuse la apariția unui atac de cord, accident vascular cerebral, a circulației deficitare, precum și la dureri de picioare.

Indicele gleznă braț rezultă prin împărțirea tensiunii arteriale măsurată la gleznă cu tensiunea arterială măsurată la brațul dvs. Efectuarea acestui indice gleznă braț se recomandă ca parte a unei evaluări mai complexe, compuse dintr-o serie de trei teste: IGB, ecografie vasculara carotidiana și ecografie abdominala, pentru a verifica existența de artere blocate sau îngustate.

NOTA: aceasta investigatie este indisponibila, in prezent, in locatia cabinetului. Se va putea efectua in functie de indicatiile existente si  conform programarilor intr- o alta locatie

Explicație

Endoscopia digestiva este o procedura diagnostica si terapeutica utilizata la nivelul tubului digestiv prin introducerea unor tuburi flexibile in interiorul acestuia. Se pot deosebi;

-Endoscopia digestivă superioară (numită uneori și endoscopie gastrointestinală superioară sau esofago-gastro-duodenoscopie ori gastroscopie) este procedura care examinează și vizualizează orofaringele, esofagul, stomacul și duodenul proximal. Este una dintre cele mai frecvente proceduri pe care le efectuează un gastroenterolog.

Endoscopul este introdus pe gură, iar procedura este efectuată de medicul gastroenterolog cu ajutorul endoscopului – un tub subțire și flexibil, care are atașate o sursă de lumină și o cameră de filmat, medicul putand să vadă imagini ale tractului tău digestiv în timp real, pe un monitor TV color.

-Endoscopia digestiva inferioara cunoscuta ca si colonoscopie reprezinta o investigatie prin care se examineaza tractul digestiv inferior constituit din zona anala, rect, sigmoid, colon descendent, transvers si ascendent, cecul si valva ileo cecala. Investigatia este realizata cu ajutorul unui tub flexibil cu diametru de aproximativ 1 cm, care dupa introducere blanda la nivel rectal este avansat de a lungul intestinului gros, obtinand imagini video detaliate ale mucoasei colonului prin senzorul de imagine atasat la capatul distal al dispozitivului.Imaginile astfel obtinute sunt transmise a unui calculator si afisate in timp real pe monitorul acestuia, permitand medicului sa observe orice modificare patologica a mucoasei intestinale. La interior, tubul colonoscopului contine un canal prin care se introduce aer si apa pentru destinderea peretilor intestinali si indepartarea de eventuale reziduuri care pot ingreuna captarea de imagini.

NOTA: aceasta investigatie este indisponibila, in prezent, in locatia cabinetului. Se va putea efectua in functie de indicatiile existente si  conform programarilor intr- o alta locatie

Programați o consultație

Scroll to Top